Esillä nyt

Mikko Lento – Rauno Lepistö – Marja Pirilä

VALOON VERHOUTUVA AIKA 11.6. – 8.9.2018

Valoon verhoutuva aika –näyttely avattiin lauantaina 9.6.2018. Uusi näyttely on kolmen taiteilijan töistä kuratoitu kokonaisuus, joka käsittelee ajan olemusta ja vivahdeherkkyyttä kuvana ja kokemuksena. Näyttelyn tarkoitus on hidastaa maailman tahti ja kutsua kävijä hiljentymään sen sisäisen valovoiman äärelle.

Näyttelyn taiteilijoita yhdistää ajan tematiikan lisäksi valokuva, joka on kätkeytynyt ja kerrostunut teosten teko- tai esitystapaan. Rauno Lepistön valokuvaa hyödyntävät piirrokset tarkastelevat ajassa tapahtuvia muutoksia hiljentyneen kylän silmin.  Mikko Lento ja Marja Pirilä käyttävät taiteellisessa työskentelyssään neulanreikäkameratekniikkaa. Näyttelyn teoksiin valottuu päivä ja yö, valo ja hämärä, mennyt ja tuleva unenomaisella tavalla. Korosteiseksi kasvaa näkemisen syveneminen kuvapinta-alalla, teosten herkkä ja surumielinen kauneus sekä ihmiselämän valonkaltainen häivähdys suuressa ajan ikkunassa.

Lapualainen kuvataiteilija Rauno Lepistö (s. 1956, Alajärvi) palaa sarjassaan “Kuolleen kylän aikakirjat” nuoruutensa kotikylämaisemaan Tiistenjoen Kuusenmäkeen, joka satojen muiden suomalaisten kylien lailla alkoi hitaasti autioitua 1970-luvulla. Mustavalkoisissa piirroksissa kadonneiden aika muuttuu hitaasti näkyväksi, kun talot alkavat rapistua ja pihat heinittyä umpeen. Pitkän uran kuvataiteilijana tehnyt Lepistö työskentelee maalauksissaan ja piirroksissaan esittävän kuvan parissa, joihin sekoittuu usein symbolistisia ja surrealistisia piirteitä.

Lohtajalainen valokuvataiteilija Mikko Lento (s. 1987, Lohtaja) on taustaltaan maanviljelijä. Tämä kytkös ympäristöön näkyy myös hänen kuviensa aihepiirissä. Osin abstraktissa solarigrafiasarjassa aurinko piirtää kuvat hitaalla hartaudella. Valokuvien lailla niiden tosi on dokumentaarinen, vaikka kuvista puuttuvatkin asiat, jotka ovat nopeassa liikkeessä. Sen sijaan kuviin tallentuu paikalleen pysähtynyt ja sitä ympäröivä yksinäinen hiljaisuus, kuten myös kuukausien valotusajassa tapahtuvat olosuhdemuutokset.

Tamperelainen valokuvataiteilija Marja Pirilä (s. 1957, Rovaniemi) on erikoistunut camera obscura -tekniikkaan. Sarjaansa “Strindbergin huoneissa” varten Pirilä muutti ranskalaisen Grez-sur-Loingin Hôtel Chevillonin huoneet camera obscuroiksi. Huoneiden seinille heijastuu pienen kylän pääkatu kuin ikkunasta nähtynä. Elämänmeno muuttuu mielenmaisemaksi kun yksityinen ja julkinen, sisä- ja ulkopuoli, limittyvät. Marja Pirilä sai valokuvataiteen valtionpalkinnon vuonna 2000.

Näyttelyn on kuratoinut Lapuan kaupungin museoiden vt. intendentti Heta Kaisto.

TULEVAT NÄYTTELYT

KATSO KAIKKI