Esillä nyt

Naivistitaiteilijat ovat sydämen sankareita, myötätuulen ritareita ja positiivisen elämänasenteen lähettiläitä. Lapuan Taidemuseoon koottu näyttely TAIKAPEILISSÄ esittelee suomalaisen nykynaivismin kärkinimiä. Taidemuseon saleissa kansallisromantiikka kohtaa scifin: pohjalainen kylämaisema herää avaruusaikaan tarjoten yleisölle seikkailun naivistitaiteilijoiden mielikuvitukselliseen peilimaisemaan. Suurten tunteiden ja pienten arkisten tapahtumien tulkkeina Lapualla esittäytyvät taiteilijat Kia-Maria Aho, Kaarina Alsta, Sergei Arhipov, Mia Bergqvist, Anna-Liisa Hakkarainen, Petra Heikkilä, Reijo Kivijärvi, Lauri Lahtinen, Seija Levanto, Talvikki Lusa, Kati Mikola, Markku Mäki, Raija Männistö-Koski, Kikka Nyrén, Marjaana Orkoneva, Jeroma Tabell ja Eino Viikilä.

Lapuan Taidemuseon näyttely TAIKAPEILISSÄ kertoo suomalaisen naivismin nykyhetkestä. Mukana on taidemaalareita, kuvanveistäjiä ja taidegraafikko. Materiaalit ja menetelmät antavat teoksille suuntaviivat ja muodon. Taiteilijan tehtävänä on puhaltaa kuvaan sen sielu, joka kenties jää elämään taidehistorian tuhatvuotisen historiankirjan sivuille. Kaikki tämä olisi kuitenkin turhaa, jollei teos löydä katsojaa: meidän, näyttelyvieraiden tehtävänä on löytää tarina kuvien takaa. Naivismi on taidesuuntauksista kurittomin. Se ei kumarra päätään taiteen klassikoiden edessä, eikä ole kuulevinaan kriitikoitten turhanaikaista mutinaa. Valoisa naivismi puolustaa ylpeästi paikkaansa nykytaiteen moniäänisessä joukossa.

TAIKAPEILISTÄ kurkistavat taiteilijat edustavat uutta luovaa, kansainvälisesti kiinnostavinta naivismia. Korkeatasoinen teoskokonaisuus toimii myös suunnannäyttäjänä. Yhä nopeammaksi käyvässä kuvien virrassa naivistit kiiruhtavat hitaammin. Teokset antavat tilaa myös katselijan omille muistoille ja mielikuvitukselle. TAIKAPEILISSÄ on elämyksellinen koko perheen näyttely, joka puhuttelee kaiken ikäisiä museovieraita. Esillä on lähes sata naivistitaiteen helmeä seitsemältätoista taiteilijalta.

Irene Wai Lwin Moe

Näyttelyn kuraattori