Esillä nyt

IDENTITEETTI

13.6. – 9.9.2017

Konsti Taideteollisuusyhdistyksen 30-vuotisjuhlanäyttely esittelee pohjalaisen tekijäyhteisön, jossa muotoilun mittakaava on muutamasta sentistä metreihin ja materiaalimaailma pitää sisällään muotoilun laajan kirjon. Suomi 100 ohjelmakokonaisuuden osana juhlanäyttely tekee kunniaa taideteollisuuden vahvalle perinnölle suomalaisen identiteetin rakentajana.

Konsti taideteollisuusyhdistys ry on perustettu 1986. Se tekee tunnetuksi pohjalaista taideteollisuutta, suunnittelua, muotoilua, taidekäsityötä ja taidetta. Konstiin kuuluu 26 ammattitaiteilijaa ja suunnittelijaa eri taideteollisuuden aloilta. Yhdistyksen puheenjohtajana toimii muotoilija Henna Mantere. Yhdistyksen pääasialliset toimintamuodot ovat näyttelyt, jäsenistön ammatillisen toiminnan tukeminen sekä yhteistyö eri kulttuurialojen kanssa.

IDENTITEETTI -näyttelyn kuratoi professori Satu Miettinen. Näyttelyn taiteilijat ovat: Paula Blåfield, Piia Hautamäki, Kaarin Hellman, Harry Huhta, Christine Jalio, Małgorzata Jaśkiewicz, Tuija Kangas, Juha Koskela, Henna Mantere, Minna Tuohisto-Kokko, Tuulikki Päällysaho, Birgit Särmö-Woll, Maisa Turunen-Wiklund, sekä Konsti Taideteollisuusyhdistyksen perustajajäsenistä Susanna Beloff, Kari Virtanen ja Päivi Rintaniemi.

Aiheena identiteetti on abstrakti ja moniulotteinen. Jokaisen tekijän käsittelyssä teema synnyttää erilaisen tulkinnan. Kokonaisuus kietoutuu taideteollisen muotoilijan ammattikuvan moninaisuuden ympärille ja nostaa esiin erilaisia sävyjä leikillisyydestä ja voimakkaan luontoyhteyden tunnustamisesta aina herkkien sisäisten tunteiden käsittelemiseen. Jännite syntyy vuoropuhelusta, jossa tekijät sijoittavat itsensä välillä ulkopuolisen tarkkailijan rooliin ja välillä sukeltavat oman ihmisyyden intiimeihin kerroksiin.

Juhlanäyttelyn teokset edustavat taideteollisuuden syvintä olemusta – menetelmien ja rakenteiden osaamista. Juhlanäyttelyn taiteilijoilla on intohimoinen suhtautuminen käyttämiinsä materiaaleihin ja valmistustekniikoihin. Materiaaleilla on itsessään taiteilijoille merkityksiä, jotka siirtyvät myös teoksiin. Harjoitteluvaiheessa mielipuolista toistamista edellyttävä tekninen taituruus ja meditatiiviseksi kuvailtu valmistusprosessi on keskeinen osa taiteilijuutta. Taideteollisuuden esineillä on lupa, ehkä jopa ihanne olla myös hyödyllisiä. Katselun lisäksi niitä käytetään ja tunnustellaan. Teokset tulevat materiaalisella tuttuudellaan ja puhuttelevuudellaan salamannopeasti lähelle, suoraan iholle. Niitä tekisi vastustamattomasti mieli koskea.