Esillä nyt

Ihmisten kaupunki — Kuvia Lapualta Pyhälahden Valokuvaamomuseon kokoelmista

“Kuva säilyttää minkä muisti häivyttää” lukee kyltissä, joka riippui Pyhälahden Valokuvaamon (1900-1980) seinällä.

Ihmisten kaupunki esittelee Pyhälahden valokuvaamomuseon laajaa ja korkeatasoista kuvakokoelmaa keskittyen erityisesti valokuvaamon ensimmäisiin vuosikymmeniin. Näyttely pyrkii esittelemään Lapuan paikallishistorian lisäksi valokuvan universaalia lumovoimaa. Valokuvan kulttuurillinen merkitys muuntuu ajassa, mutta sen perusperiaate pysyy samana: kuva rakentuu valokuvaajan ja sitä katsovan katseesta, silti kuva katsoo myös takaisin. Se ohjaa meitä mielikuvilla ja niillä yhteyksillä, missä se esitetään, mutta myös lumovoimallaan. Kuva ei aina suostukaan selitettäväksi vaan jättää meidät ihmettelemään mistä siinä — ja koko tässä maailmassa — on kyse.

Pyhälahden Valokuvaamo toimi Lapuan Kauppakadulla. Se on erinomainen esimerkki varhaisista maaseutuvalokuvaamoista, jolloin valokuvaajan ammatti oli yhdistelmä kemistiä, insinööriä, toimittajaa, mainosmiestä ja taiteilijaa. Räätälinä aloittanut Jaakko Pyhälahti sai oppinsa vuosisadan lopulla Hjalmar Sjömanilta ja Daniel Nybliniltä Vaasassa. Vuonna 1925 valokuvaamon lunasti isältään Tauno Pyhälahti, joka teki isänsä tavoin mittavan elämäntyön tallentaen lapualaista elämänmenoa. Taunon poika Heikki jatkoi valokuvaamon toimintaa sen viimeiset vuosikymmenet.

Ihmisten kaupunki -näyttely tarkastelee ihmistä ympäristössään ja eletyssä hetkessä, ja pyrkii tavoittamaan niin yksilöiden mielenmaisemia kuin erilaisten yhteisöjen ja aikojen maailmankuvia. Yhdistelmä on yhtä aikaa nostalginen ja unenomainen, kun ajan tuottama etäisyys saa katsojan arvailemaan mitä näkee tutussa ympäristössä. Näyttelyyn on valikoitu muotokuvia, joissa katse vetoaa kohtaamaan toinen ja toisenlainen ihminen. Suuret joukkotapahtumat esittelevät yhteisöjen kirjoa ja ajankuvaa kaupungissa. Esillä on kuvia poliittisen liikehdinnän, kuten Suomen itsenäistymisen, sisällissodan ja lapuanliikkeen ajoilta. Nämä kuvat ovat valikoituneet kohtaamisina kaupungin kaduilla tavallisen elämän keskellä. Kaupungin muistia esitellään myös Lapualla järjestettyjen lottakurssien näkökulmasta. Erityisen huomion näyttelyssä saa myös kaupunki lasten silmin nähtynä.

Valokuvaamomuseon kokoelmiin kuuluu yli 100 000 negatiivia ja laaja kokoelma esineistöä. Aineisto pelastettiin kylmistä ja kosteista varastoista liki tuhoutumisen partaalta ja talletettiin lopulta Pyhälahden Valokuvaamomuseona 1990-luvulla. Näyttely huomioi valokuvan myös materiana: varhainen lasinegatiivi näkyy näyttelyssä monessa muodossa. Kuviin on jätetty negatiiveissa näkyvät naarmut ja tahrat osaksi niiden kantamaa totta. Vesivahingoissa vaurioituneet “hukkuvat kuvat” ovat muuttuneet alkuperäisestä kuvasta uudeksi teokseksi ja kysyvät mitä ne ovat ja kuka niiden tekijä on. Fyysisen materian hauraus muistuttaa, että kuva säilyttää minkä muisti häivyttää, mutta sekään ei ikuisesti. Mikä säilyy muistina on lopulta sattuman ja pitkäjänteisen vaalimistyön seurausta.

Näyttelyn on kuratoinut Lapuan kaupungin museoiden intendentti Heta Kaisto.

Avoinna ma - pe 11-17, la 11-15, su suljettu