Esillä nyt

HEIKKI MÄKI-TUURI

Vesivahinko 10.6. - 7.9.2019

Heikki Mäki-Tuuri: Vesivahinko, 2019, akryyli, 100 x 70 cm

Vesivahinko esittelee eteläpohjalaisen kuvataiteilijan Heikki Mäki-Tuurin maalauksia. Töysän Tuurissa vuonna 1947 syntynyt Mäki-Tuuri asuu ja työskentelee Ylistarossa.

Mäki-Tuuri on tullut tunnetuksi suurikokoisista vahvoilla väreillä maalatuista teoksista, jotka kertovat maaseudun ihmisistä ja elämästä. Mäki-Tuurin teoksiin on tallentunut kaikkea pientä arkipäiväistä ihmisten elämästä. Teosten aiheet syntyvät ajankohtaisista asioista, ihmisten puheista, laulun sanoista, sananparsista sekä lapsuuden muistoista ja tarinoista.  Teoksiin on tallentunut niin uutiskuvastoa, politiikkaa, mystiikkaa, uskontoa kuin avaruusolntojakin. Yksi aihe Mäki-Tuurilla on kuitenkin ylitse muiden: juustonpaistaja, joka istuu tuvassa takan edessä lapset ympärillään.

Mäki-Tuurin tuotantoa leimaa ekspressionistisen ja naivistisen esittäväksi luokiteltavissa oleva kerronta, jossa yhdistyvät huumori ja omanlaiseksi kuvakielekseen tiivistyneet ihmishahmot. Nämä yleisinhimillisiksi yleistettävissä olevat hahmot ovat kuitenkin rehellisesti ja aidosti maaseudun ihmisiä, sillä Mäki-Tuurille on aina laajan aiheiston tarjonnut kotimaakunnan elämänmeno.

Teosten vakiintuneessa ja omintakeisessa tyylissä näkyy monipuolinen sommittelutaito, rohkea värin käyttö ja vahva ilmaisu. Teokset ovat kuin kuvakertomuksia, joissa esiintyvien ihmishahmojen pienissä sattumuksissa menneisyys ja uudenaikaiset ilmiöt kohtaavat taiteilijalle tutussa ympäristös

Lapuan Taidemuseo, Kulttuurikeskus Vanha Paukku, Vanhan Paukun tie 1, 62100 Lapua, p. (06) 4384 520, lapuantaidemuseo@lapua.fi.

Avoinna ma - pe 11-17, la 11-15, su suljettu