LUONNONTILOJA 3.2. – 26.5.2018

Jouna Karsi - Mari Mäkiö - Tamara Piilola - Raimo Saarinen

Lapuan Taidemuseo kääntää katseensa kohti kevättä ja lisääntyvää väriä ja valoa ympärillämme. Luonnontiloja tarkastelee neljän nuoren taiteilijan silmin luontoa ja ympäristöä ja tutkii tapoja lähestyä maisemaa nykytaiteen keinoin. Se haastaa pohtimaan millaisen tilan luotu, niin luonto kuin taide, saa ihmisen mielessä, kulttuurissa ja ympäröivässä maailmassa.

Luonto on suomalaisen identiteetin perusta ja henkisyytemme kehto. Myös maisemataiteen juuret kulkevat syvällä taiteemme historiassa. Luonnon ja taiteen suhde on läheinen, ikiaikainen ja toisiinsa vaikuttava. Näyttelyssä myös itse taidemuseo pyrkii antamaan luonnolle tilaa katsojan ja taiteen välissä. Teosten sijoittelussa on pohdittu tilantunnun merkitystä taiteen kohtaamisessa. Miltä ja missä maisema meissä tuntuu?

Näyttelyn on kuratoinut Lapuan kaupungin museoiden intendentti Heta Kaisto.

Jouna Karsin (s. 1980) veistokset ovat intiimejä pienoismaailmoja, jotka hymyilevät melankolisesti katsojalle. Näyttelyn teosten keskeiseksi näkökulmaksi nousee rakennetun tilan ja luonnon yhteentörmäys ihmisen ottaessa haltuun ympäröivää maailmaa. Jouna Karsi on valmistunut Turun Taideakatemiasta pääaineenaan kuvanveisto. Hän asuu ja työskentelee Turussa.

Mari Mäkiön (s. 1982) näyttelyssä esillä oleva teoskokonaisuus koostuu kahdesta ääni-installaatiosta. Se tuo näyttelytilaan vihjeitä Akiyoshidain luonnonpuistossa Japanissa sijaitsevasta pimeästä kalkkikiviluolasta, jonka pystyy havaitsemaan paikan päällä vain ääni- ja tuntoaistin välityksellä. Mari Mäkiö on valmistunut Aalto-yliopiston Taiteiden ja suunnittelun korkeakoulusta valokuvataiteen pääaineesta. Hän asuu ja työskentelee Helsingissä.

Tamara Piilolan (s. 1977) suurikokoisissa maalauksissa maisema tulee katsojan luo. Maalausten voimakkaat värit, kirkas valonhohde ja lähes valokuvamaiset näkymät antautuvat silmille välittömästi ja kaukaa. Teokset ottavat suuren tilan haltuun. Kokkolalaislähtöinen kuvataiteilija Tamara Piilola on valmistunut Taideyliopiston Kuvataideakatemiasta. Hänen palkittiin Pro Arte -palkinnolla vuonna 2016. Hän asuu ja työskentelee Helsingissä.

Raimo Saarisen (s. 1984) luonto on kaunis, elävä, sitkeä, raadollinen ja hauras. Hänen töissään ihmisen yhteys luontoon on kuin sekoitus fantasiaa ja luonnontieteitä. Ne rakentuvat luonnon ja ihmiskulttuurin ainesosista. Ympäristötaiteilija Raimo Saarinen on valmistunut Taideyliopiston Kuvataideakatemista. Hän asuu ja työskentelee Helsingissä.

Lapuan Taidemuseossa järjestetään Luonnontiloja -näyttelyn aiheiden inspiroimaa oheisohjelmaa, joka täydentyy kevään mittaan. Ohessa nostoja:

ti 20.3.2018 klo 18.00 Konsertti. Avantgarde-folk viulisti Meriheini Luodon improvisatorinen levy- konserttikokonaisuus “Metsänpeitto” julkaistiin elokuussa 2017 ja levy on kerännyt lyhyessä ajassa kansainvälistä huomiota mm. The Wire-lehdessä. Teos on äänimaisemallinen kokonaisuus metsässä olemisesta ja siihen sulautumisesta, johon muinaissuomalaisen kansanuskomuksen käsite ‘metsänpeitto’ viittaa. Meriheini Luoto on valmistunut Sibelius-Akatemiasta ja asuu ja työskentelee Helsingissä.

la 5.5. klo 13.00 Teeseremonia ja luentoalustus japanilaisen puupiirroksen vaikutuksesta suomalaisiin kultakauden suosikkitaiteilijoihin kuten Schjerfbeck ja Gallen-Kallela. Teetaiteen opettaja Minna Rajala suorittaa japanilaisen teeseremonian. Alustuksen pitää Lapuan kaupungin museoiden intendentti Heta Kaisto.

TULEVAT NÄYTTELYT

05.01.2018