Tommi Toija

Mutatis Mutandis
13.6. – 12.9.2015

Lapuan Taidemuseossa avautui 13.6.2015 kuvanveistäjä Tommi Toijan näyttely Mutatis Mutandis, jossa suuri joukko pieniä ukkoja valtasi taidemuseon salin.

Alun perin alter egomaiset saviset pikkumiehet ovat saaneet rinnalleen hieman mystisempiä hahmoja, androgyynejä avaruusolentoja, raajarikkoja raukkoja ja apokalyptisia veistoskokonaisuuksia. Mukana on myös rintakuvia, joissa perinteinen klassinen muoto yhdistyy Toijalle ominaiseen rujouteen.

Lapualaislähtöisen Tommi Toijan (s.1974) teosten maailma on omintakeinen ja tunnistettava. Se on vuosien kuluessa kasvanut teos teokselta kokonaiseksi pienten ihmishahmojen valtakunnaksi. Ne edustavat Toijalle meidän kaikkien sisällä olevia ihmisenä olemisen kysymyksiä jotka ovat riippumattomia ulkonäöstämme, ihonväristämme, iästämme tai muista ominaisuuksistamme.

Toijan taiteen puhuttelevuuden yksi salaisuus piileekin siinä lämmössä ja ymmärtämyksessä jolla hän hahmonsa synnyttää ja jolla hän niitä kohtelee. Tämä mahdollistaa katsojalle turvallisen samaistumisen hahmojen tunnemaailmoihin.

Huumori on yksi avaintekijä tässä yhtälössä. Sen vahva läsnäolo teoksissa auttaa meitä näkemään vaikeitakin asioita itsessämme, nauramaan itsellemme ja olemaan armollisia itseämme ja muita kohtaan.