Father – Isä

Klaus Effern, Saksa & Thomas Brezing, Irlanti

9.2.–14.5.2016

Lapuan Taidemuseossa avautui 6.2.2016 saksalaisen Klaus Effernin ja Irlannissa asuvan saksalaissyntyisen Thomas Brezingin yhteisnäyttely Father – Isä.

Näyttelyssä Effernin puuveistokset kohtaavat Brezingin maalaukset, kirjontatyöt ja installaatiot pisteessä, jota määrittää ”isä”. Tässä pisteessä ei ole kyse vain yksilöstä, hänen suhteestaan sekä käsitteelliseen että konkreettiseen ”isään” niin biologisessa kuin hengellisessä merkityksessä, vaan myös universaaleista ihmisenä olemisen peruskysymyksistä – suhteestamme näkyvään ja näkymättömään maailmaan, elinympäristöömme ja toisiimme. Näyttelyn teoksissa on kaikesta kerroksellisuudesta, kulttuuri- ja taidehistoriallisista viittauksista sekä aikamme globaaleja mediakuvia muistuttavista piirteistään huolimatta hiljaisuutta, jossa on mahdollista kuulla filosofinen puhe ja hengellinen sanoma.

Klaus Effern (s.1967) veistää reaalikokoisia ihmishahmoja, joiden omalaatuista ulospäin suuntautuvaa voimaa korostaa hänen käyttämänsä tekniikka. Hän ei veistä hahmoja ulos puusta vaan kokoaa ne osista. Fragmentaarisuudessaan hahmot ovat lähempänä eläviä ristiriitaisuuksien läpäisemiä yksilöitä kuin täydellistä ihmisen ideaa.

Thomas Brezingin (s.1969) maalaukset, kirjontatyöt ja installaatiot ovat sekä ajallisesti että tilallisesti kerrostuneita huomioita maailmasta, jossa jokin on vialla tai jotain puuttuu. Installaatioiden kierrätetyt teosmateriaalit kuten käytetyt teepussit, vanhat jalkapallot ja muoviset pullonkorkit tuovat keventävää ja leikkisää huumoria ihmisen välinpitämättömyyttä ympäristöään kohtaan kommentoiviin teoksiin.

Kymmenvuotisjuhlavuottaan viettävän Lapuan Taidemuseon näyttelypolitiikkaan on alusta alkaen kuulunut ulkomaisen taiteen esittely yhteistyössä Lapuan eurooppalaisten ystävyyskaupunkien kanssa. Lapualta ”Father – Isä” -näyttely jatkaa matkaansa sisällöltään hieman erilaisena kesäksi 2016 Isonkyrön Vanhaan kirkkoon ja syksyllä 2016 Lauttasaaren kirkkoon sekä Kallion kirkkoon Helsinkiin.