ARKKI

Taidegrafiikkaa

Maija Albrecht, Jussi Juurinen, Juho Karjalainen, Teija Lehto, Tatu Tuominen ja      Annu Vertanen

27.9. – 21.1.2017

ARKKI esittelee kuusi omaäänistä nykytaiteilijaa, joille on yhteistä se, että heidän tuotantonsa ammentaa taidegrafiikan perinteestä, mutta samalla kukin taiteilija on tahollaan vienyt työskentelyään johdonmukaisesti eteenpäin tutkien ja laajentaen taidegrafiikan käsitettä.

Taidegrafiikka on yleisnimitys menetelmille, jossa erilaisilta painolevyiltä vedostetaan kuva paperille tai muulle materiaalille. Nykygraafikot tuntevat ja tunnustavat perinteen, mutta käyttävät tekniikoita innovatiivisesti ja jalostavat menetelmiä omiin tarkoitusperiinsä soveltuviksi. Näyttelyn taiteilijoille tekniikka on muodon lisäksi osa sisältöä ja taiteellista ajatusprosessia.

Näyttelyn teokset ovat muodoiltaan ja ripustusratkaisuiltaankin yllätyksellisiä. Jussi Juurisen tilaan sijoittuvat teokset, Annu Vertasen kerrokselliset ilmassa liikkuvat vedokset, Maija Albrechtin hienovireiset luontotutkielmat, Juho Karjalaisen museotilaan levittäytyneet soutelijat, Tatu Tuomisen Alvar Aallon tuotannosta ammentavat teokset ja Teija Lehdon virtuoosimaiset kattaukset osoittavat taidegrafiikan monipuolisuuden ja ilmaisuvoimaisuuden.

N√§yttelyn nimi viittaa taiteilijanty√∂n perusmateriaaliin, paperiarkkiin tai vedospaperiin. Paperiarkki s√§ilytt√§√§ taiteilijan idean, sanoman, k√§denj√§ljen, aikakauden tyylin ja erilaiset painoj√§ljet.  Museo sen sijaan kokoaa, valikoi, s√§ilytt√§√§ ja esittelee n√§it√§ teoksia. Museo on siis arkki jonne n√§m√§ teokset on valittu ja koottu n√§yttelyksi. Teosten teemoissa sekoittuvat niin arkinen ja ”arkkinen”, jokaiselle katsojalle tutut ja tunnistettavat aiheet, kuin alitajuntaa kutittavat piilomerkityksetkin.

Lapuan Taidemuseo juhlii tänä vuonna 10 vuotista toimintaansa ja Arkki on osa juhlavuoden ohjelmistoa. Näyttelyn taiteilijat ja teokset on valinnut kuvataiteilija Heli Kurunsaari.

Lapuan Taidemuseo, Kulttuurikeskus Vanha Paukku, Vanhan Paukun tie 1, 62100 Lapua, p. (06) 4384 520, lapuantaidemuseo@lapua.fi.

Avoinna ma - pe 11-17, la 11-15, su suljettu