Varikkotytöt - Talkoilla taiteen puolesta

10.6.-7.9.2008

Lapuan Taidemuseon seitsemäs näyttely esittelee kahdeksan eteläpohjalaista naistaiteilijaa eli Varikkotytöt Seinäjoelta:
Minna Herrala, Raili Karita Holli, Sirkka Kultti, Tiina Laasonen, Piia Leppinen, Liisa Malkamo, Anneli Rissa ja Birgit Vainionpää. Näyttelyssä on esillä maalauksia, veistoksia, grafiikkaa ja installaatioita.

Varikko on taideyhdistys, joka ylläpitää työtiloja ja VarikkoGalleriaa Seinäjoen keskustan tuntumassa, 1930-luvulla rakennetussa veturitallissa. Varikon kuusi ateljeeta tarjoavat inspiroivan työympäristön tällä hetkellä kahdeksalle naistaiteilijalle. Varikko -yhdistyksen perustivat vuoden 2000 kesällä paikalliset taiteilijat taustatukenaan taiteilijajärjestöt, tavoitteenaan saada lisää kuvataiteellista kulttuuria Seinäjoelle, mutta ennen kaikkea lisää kaivattuja työtiloja taiteilijoille. Valikoituminen Varikko-taiteilijaksi tapahtui tekijöiden työhuoneen tarpeen mukaan ja rohkeudesta sitoutua vaativaan ja työlääseen rakennusprojektiin. Tässä vaiheessa ryhmään hakeutui vain naistaiteilijoita. Toimintaan sopivat tilat löytyivät ratapihan eteläpäästä, tyhjäksi jääneestä punatiilisestä veturitallista – samasta paikasta kuin yhdistyksen nimikin. Yhdistyksen alkukuukaudet kuluivat lupapapereiden kahinaa ja virastorattaitten ratinaa kuunnellessa, kunnes vuoden 2001 heinäkuussa yhdistyksen taiteilijat pääsivät viimein rakentamaan Varikkoaan.

Varikolla työskentelevät taiteilijat ovat rakentaneet tilojaan itse ja heidän työnsä on sujunut opaskirjojen ja terveen maalaisjärjen yhteispelillä. Niitten lisäksi muurarimestari Matti Majaharju on antanut heille tärkeää apuaan muuraamisen taiteessa. Naiset tekivät Varikolla kaikkea mitä rakentamisessa eteen tuli, itsepäisesti ja rohkeasti yrittäen. Varikon rakentamisessa naiset eivät kuitenkaan yrittäneet mahdottomia, vaan tekivät sen mukaan mihinkä varat riittivät. Varikon saneerauksen mahdollisti EU:n hankerahoitus, mutta taiteilijat keräsivät hankkeeseen rahaa myös erilaisilla tempauksilla, kuten huutokaupalla, paitamyynnillä ja konserteilla. Sen lisäksi he ovat vastaanottaneet erilaisia apurahoja, palkintoja ja stipendejä ja hankkineet ilmaista rakennusmateriaalia muun muassa purkamalla hyvän matkaa yhtä navettaa Lapualla.

Varikon työtilat on otettu käyttöön lokakuussa 2001 ja siitä asti on sekä työtiloissa että VarikkoGalleriassa työskennelty lujasti taiteen esilletuomiseksi. Taiteilijat yhdessä huolehtivat Varikolla kaikista käytännön asioista. Jokainen taiteilija tekee talkootyöstä oman osansa ja erikseen nimetyt vastuualueet vaihtuvat määräajoin. Taiteilijat muun muassa toimivat gallerianvalvojina ja kukin heistä työskentelee vuorollaan hänelle nimetyn näyttelyn näyttelyvastaavana ja kaiken tämän he tekevät oman taiteellisen työskentelyn ja useimmiten myös leipätyön lisäksi. Omalla vapaaehtoisella työllään VarikkoGalleriaa ylläpitämällä taiteilijat tarjoavat jatkuvasti Seinäjoen kaupungin kulttuurielämään monipuolisia näyttelyitä.

Mutta Varikon merkitys on melkoinen myös kaikille siellä työskenteleville taiteilijoille. Työtila on taiteilijan työväline ja sellaisena välttämätön. Se mahdollistaa taiteellisen työskentelyn suuremassa mittakaavassa ja antaa taiteilijalle työrauhan. Työtilan lisäksi Varikko tarjoaa taiteentekijöille myös yhteisön, jonka kaikki jäsenet työskentelevät saman asian hyväksi. Varikkotytöt arvostavat tätä yhteisöä, joka kykenee toimimaan demokraattisesti riitelemättä ja jonka kaikki jäsenet tukevat toinen toistaan, eivätkä kilpaile keskenään. Varikolla kohtaavat samanhenkiset ihmiset ja he jakavat yhdessä taiteilijan arjen iloineen ja murheineen. Varikko-yhteisö kantaa ja antaa voimia.