Tommi Toija - Sivupersoonia

21.9.-30.11.2008

Lapuan Taidemuseon syksyn 2008 nuori taiteilija on Tommi Toija (s.1974). Lapualaislähtöisen, Helsingissä työskentelevän Toijan näyttely koostuu reliefimäisistä sekatekniikkatöistä ja pienikokoisista keraamisista ihmisveistoksista. Toija kuvaa teoksillaan tiivistetysti erilaisia ihmiselämän tapahtumia, niinpä veistosten pienet ihmishahmot puuhailevat kaikenlaista yksikseen, välillä ronskisti uhmaten ja toisinaan taas herkästi tuumaten.

Toija kuvaa teoksillaan ihmisen olemassaoloa monivivahteisesti ja terävästi havainnoiden. Teosten pieni ihminen erilaisine tunnetiloineen on vahvasti läsnä. Rujonoloiset, mutta samalla hienoviritteiset veistoshahmot ovat herttaisia, kateellisia, masentuneita, rakastettavia ja uppiniskaisia. Toijan teoksissa korostuu myös pienen ihmisen yksinäisyys, mutta Toija kuvaa nämä yksinäiset hahmot iloineen ja suruineen sympaattisen humoristisesti.

Inhimillisyys, kiellettyjen tunteiden ja piiloteltavien ajatusten esilletuominen leimaa Toijan teoksia kokonaisuudessaan. Siksipä nämä pohdiskelevat pienet ihmishahmoiset Toijan sivupersoonat ovat luonnollisen oloisia ja niihin on katsojan helppo samaistua ja miettiä samalla elämän yksinkertaisia perusasioita.