Contemporary Irish Painting – Modernia irlantilaista maalaustaidetta

Seán Cotter & Ger Sweeney

14.12.2008 – 1.3.2009

Lapuan taidemuseon näyttelykonseptiin kuuluu yhtenä osana Lapuan ystävyyskaupunkien (Hohenlockstedt, Schleswig-Holstein - Saksa; Rakvere, Lääne-Virumaa – Viro, Drogheda, Co. Louth – Irlanti) ja niitä ympäröivän alueen taiteen ja taiteilijoiden esittely.

Vuonna 2006 yhteinen EU:n Leader – projekti toi irlantilaisia taiteilijoita ja taidenäyttelyn Suomeen ja Lapuan kaupunkiin. Tarkoituksena oli tunnustella molemminpuolin uusia mahdollisuuksia kulttuuriselle yhteistyölle. Taiteilijat olivat Louthin kreivikunnan vuotuisen ryhmänäyttelyn taiteilijoita. Tuo näyttely, ”íomhá 2006”, oli saanut alaotsikokseen ”onethingleadstoanother”. Ja todellakin, yksi asia on johtanut toiseen.

Nyt avautuvassa näyttelyssä esittelevät töitään taitelijat Seán Cotter (s.1969) ja Ger Sweeney (s.1959). Näistä Cotter kuuluu Lapualla vierailleeseen ”íomhá 2006” taiteilijaryhmään. Kesällä 2006 olimme näyttäneet irlantilaisille taiteilijoille kesäisen mielenmaisemamme. Kutsuttuamme Séan Cotterin ja Ger Sweeneyn Lapuan Taidemuseoon, halusimme heidän kokevan myös helmikuisen talven lumisella lakeudella – hyinen tuuli pinnasta jäätyneellä hangella ja pakkasta – 25 C. Sellaista talvea ei koskaan tullut, mutta jotakin tapahtui. Meidän mielenmaisemamme: maa, horisonttiviiva ja suuri taivas, ovat löytäneet uudenlaisen muotokielensä ja tulkintansa irlantilaisten taiteilijoiden teoksissa.

Taiteen lopullinen tarkoitus on yhdistää ihmisiä. Abstrakti taide on kieli, joka pyrkii viittaamaan vain itseensä. Taiteilijan tehtävä on tätä kieltä käyttämällä luoda ja saattaa kuvattavansa sellaiseen muotoon, että se on ymmärrettävissä kulttuurisista eroista huolimatta. Cotterin ja Sweeneyn teoksia katsoessa joutuu hivenen sisäiseen ristiriitaan havaintojensa suhteen ja tasapainoilemaan kahden asian välillä: käsitelläkö teoksia väreinä, viivoina ja pintoina vai yrittääkö hakea selityksiä reaalimaailmasta, johon teosten nimet antavat mahdollisuuksia.

Esa Honkimäki, museotoimenjohtaja

www.gersweeney.com