PLUS

Ossi Somma, Reijo Paavilainen ja Pertti Mäkinen
Työryhmän 30-vuotisnäyttely
18.3.-24.5.2009

Kevääksi 2009 Lapuan Taidemuseoon on rakentanut näyttelyn kuvanveistäjäkolmikko Somma–Paavilainen–Mäkinen 30-vuotisen yhteistyönsä kunniaksi. PLUS on ryhmän yhteisnäyttely, jonka teokset ovat kolmikon yhdessä ideoimia, suunnittelemia ja valmistamia. Työryhmä toteutti Lapualle teoskokonaisuuden, joka sopii sisällöllisesti, toiminnallisesti ja esteettisesti heidän yhteiselle työskentelylleen ja toteutukseltaan mahdollisimman hyvin juuri Lapuan Taidemuseoon. Näyttely on kahdentoista teoksen kokonaisuus, jossa on veistoksia, pipareita ja tilataidetta. Näyttelykokonaisuuteen liittyy myös olennaisesti Lapuan torin laidalla sijaitseva raivaajien muistomerkki Muuttunut maisema.

Raivaajapatsas – kilpailun järjestäminen Lapuan juhlavuonna oli Lapuan kaupungin ja tuomiokirkkoseurakunnan yhteinen hanke muistomerkin pystyttämiseksi raivaajien työn kunniaksi. Kilpailun voitti kuvanveistäjätyöryhmä Ossi Somma (s.1926), Reijo Paavilainen (s.1946) ja Pertti Mäkinen (s.1952) teoksellaan Muuttunut maisema. Taiteilijat kuvailevat veistostaan seuraavasti: ”Veistos kuvaa sitä muutosta, mikä Lapualla on tapahtunut vuosisatojen aikana. Veistoksen toinen puoli kuvaa maisemaa, joka on ollut Lapuanjoen varrella vuosituhansia. Toisella puolella näkyy ihmisen vaikutus. Pellot on raivattu, on rakennettu kirkko ja asumukset ovat ilmestyneet niittyjen keskelle. Uoma elementtien välissä symbolisoi Lapuanjokea. Veistos on kunnianosoitus lapualaisten työlle kotiseutunsa rakentamiseksi.”

Serenadi sateelle on suurikokoinen tilataideteos, joka koostuu sinisistä ja valkoisista paperikuitunauhoista, noppakivistä rakennetusta kiveyksestä ja nurmikosta. Vesi on elämän synnyttäjä, josta kaikki kasvaa. Rakennettu maailma ympärillämme lisääntyy kuitenkin kokoajan ja ajaa luonnon viheralueet yhä ahtaammalle.

Lähteen väreily – teoksessa vesipisarat tippuvat hiljakseen isoon teräsastiaan kolmesta eri suunnasta. Veden pinta väreilee pisaroiden muodostaessa renkaita, jotka törmätessään toisiinsa ja peilatessaan ympäristön värejä ja muotoja synnyttävät uusia kuvioita.