Sukupolvesta toiseen

13.12.2009-7.3.2010

Lapuan Taidemuseon kolmastoista näyttely esittelee teoksia museon eri kokoelmista. Lapuan Taidemuseon kokoelmat saivat alkunsa varatuomari Pauli Laurilan taidelahjoituksesta vuonna 2001. Sen jälkeen museoon on syntynyt useita kokoelmia eri tahojen lahjoituksista, talletuksista ja hankinnoista. Lapuan Taidemuseossa on tällä hetkellä yhdeksän eri kokoelmaa ja kokoelmien teosmäärä liki tuhat yksittäistä taideteosta.

Sukupolvesta toiseen -näyttelyyn on poimittu rauhallinen ja lämminhenkinen 36 teoksen kokonaisuus museon saamista lahjoituksista, joita on täydennetty muutamalla omalla hankinnalla. Esillä on muun muassa Veikko Vionojan pohjalaisia pihapiirejä, Oiva Polarin, Thorsten Waennenbergin ja Helge Dahlmanin maisemia, Anita Snellmanin ja Tuomas von Boehmin asetelmia, Sam Vannin abstrakteja sommitelmia sekä taiteilijoiden omakuvia.

Näyttelyn teokset vievät meidät sukupolvesta toiseen, vuodesta 1886 vuoteen 2006. Erilaiset maisemat, pohjalaiset pihanäkymät, asetelmat ja abstraktit sommitelmat muodostavat intensiivisen kokonaisuuden, joka on yhtä aikaa sekä paikkaan sidottua että ajatonta. Suomalaisen pelkistetyn maiseman hämäryyttä raikastaa välimerellinen valo ja värien raikkaus. Teosten kiireettömyys, tasapaino, kauneus ja hiljaisuus ovat sellaisia arvoja, joita myös tämän päivän ihmisten soisi kokevan itselleen tärkeiksi ja tavoiteltaviksi.

Kirsi-Maria Tuomisto

museolehtori