Irish Contemporary Art
Abigail O´Brien, Thomas Brezing,
Seán Cotter ja Mary Kelly
14.12.2011 - 26.2.2012

Lapuan taidemuseo esittelee vuosittain eurooppalaisten ystävyyskaupunkiensa kautta irlantilaista, virolaista ja saksalaista nykytaidetta. Irlantilaisesta Louthin kreivikunnasta oli vuonna 2006 esillä viisi taiteilijaa, joiden näyttelyn nimenä oli " ìomhá2006 - onethingleadstoanother".
Kun katsoo jälkeenpäin tapahtunutta, voi vain todeta, että tuo määritelmä on käynyt toteen.

Vuonna 2008 avattiin taidemuseossa kahden irlantilaisen taiteilijan, Ger Sweeneyn ja Seán Cotterin näyttely, jossa oli nähtävissä vaikutteita taiteilijoiden edellisen talven residenssijaksosta Lapualla. Teoksista saattoi tuunnistaa monia yksityiskohtia ja mielentiloja, vaikka tuona mustana helmikuuna ei onnistuttukkaan esittelemään irlantilaisille vitivalkoista lumilakeutta ja purevaa pakkasta.

Muutaman päivän ohjelma eteläpohjalaisessa maisemassa, historian ja ihmisten parissa, on muotoutumassa hedelmälliseksi toimintatavaksi. Yritämme antaa vaikutelmia ja elämyksiä - ääriolosuhteistakin (sauna, pakkanen, lumi, kesän valoisuus ja lämpö, sääsket...) ja havainnoida itse uudestaan omaa ympäristöämme vieraiden, uteliaiden silmien kautta. Myöhemmin taiteilijan tuotannossa voi ilmetä merkkejä, joista tunnistamme myös itseämme. Parhaassa tapauksessa taide muuntaa erilaiset kulttuurit yhteiseksi kieleksi, joka johtaa vuoropuheluun ja ihmisten väliseen ymmärrykseen.

Nyt Lapuan Taidemuseossa esillä olevan näyttelynsä nimeksi irlantilaiset taiteilijat Abigail O´Brien, Thomas Brezing, Seán Cotter ja Mary Kelly antoivat 7.42. Paikallinen lapualainen tragedia, 1970-luvulla tapahtunut patruunatehtaan räjähdys oli tarina, joka kosketti kaikkia neljää taiteilijaa. Ja kun huomioidaan, että uusi taidemuseo, jossa näyttely on esillä, sijaitsee onnettomuuspaikalla, kaikilla neljällä oli mahdollisuus luoda teoksia, jotka vastaisivat tähän tragediaan; usein elliptisesti tai epäsuorasti, mutta aina kuitenkin kaikella kunnioituksella ja tunteellisella herkkyydellä. Näyttelyn nimi 7.42 viittaa räjähdyksestä selvinneen työntekijän kellon pysähtyneeseen aikaan.

Vaikka näyttelyn töissä onkin ajoittain melankolinen, muistotilaisuuteen sopiva tunnelma, ne myös kuhisevat elämän ja värin juhlaa. Suhteesta valon ja kuoleman välillä, ja etenkin siitä miten nämä irlantilaiset taiteilijat havainnoivat valoa uudella ja erilaisella tavalla suomalaisessa ympäristössä, tulee ydin sille taiteelliselle vastakaiulle, joka heillä Lapuaa ja sen mennyttä surua kohtaan oli.

Tämä Irlantilaisen nykytaiteen näyttely on erityyppisten öljyvärimaalausten, herkkien piirrosten, mielenkiintoisesti toteutettujen valokuvien ja kiehtovien installaatioiden moni-ilmeinen kokonaisuus.