Maisema – Landskap

Pohjalainen Taiteilijaliitto – Österbottniska Konstnärsförbundet
12.6. – 9.9.2012

Mistä tunnistan maiseman? Mikä riittää maisemaksi? Pystyssä kulkevina olentoina meillä on taipumus katsoa horisonttiin, taivaan ja maan tai taivaan ja meren rajaan. Siitä syntyy taipumus nähdä maisema vaakasuorana: jo pelkkä paperin jakava viiva tuo mieleen horisontin. Mutta maisema on muutakin kuin etäisyyden päässä häämöttävä taivaanranta.

Me hahmotamme ympäristöämme monin erilaisin katsomisen tavoin. Karttaa tutkiessamme tarkastelemme sitä ylhäältä käsin ja ymmärrämme asian sopimuksenvaraisuuden. Usein luemme maisemaa tarpeemme mukaan. Tieinsinöörin, geologin tai sienestäjän silmissä näkyvät erilaiset asiat – kaikkea maisemaan sisältyvää informaatiota emme pysty kerralla hahmottamaan. Maisemamme on aina valinta ja pelkistys.

Missä maisema sijaitsee? Voimmeko nähdä saman maiseman? Maisema rakentuu mielessämme vielä kun näkymä jo unohtuu digikameran muistikortille. Maiseman tärkeimmät asiat ovat mielensisäisiä tiloja, muistikuvia, myös unia. Kun taiteilijoille ehdotetaan teemaksi maisemaa, pintaan nousee paljon muutakin kuin horisontin vaakasuora viiva. Voi olla, että maisemaa ei piirry esiin lainkaan ja tehtävä, maiseman rakentaminen mielessä, jää katsojan mielikuvituksen varaan.

Maisema-näyttelyn taideteoksissa on paljon tuttua, toisin sanoen sitä, minkä tunnistamme omassa mielenmaisemassamme. Monissa töissä kuitenkin liikutaan tunnistettavuuden rajoilla, maisemassa johon sisältyy outoja tai hämäriä jälkiä. Maalaus voi olla kuin eteemme avattu kartta seuduista joissa emme ole vielä käyneet. Teos voi olla näkymä jostakin jossa emme haluakaan käydä, tai muistutus asioista joita emme niiden arkisuuden vuoksi nähneet, ennen kuin oli jo myöhäistä.

Maisema ei ole pysäytyskuva, vaan havaintojemme, muistimme ja uniemme tavoin muuttuva ajatus ihmisen ja maailman suhteesta.

Jyrki Siukonen
Kuvataiteen tohtori