Tuhka ja siemenet

Adolfo Vera

Valokuvia ja tilataideteos

26.9.2012 - 6.1.2013

Adolfo Veran näyttely Lapuan Taidemuseossa koostuu valokuvista ja installaatiosta. Veran työ Minä toimii avaimena tämän näyttelyn katsomiseen. Tässä teoksessa Vera on asettanut tuhkaa ihmisen kuvan ja ihmisen määritelmän rinnalle. Työ ei puhu taiteen hienouksista, ei tutki maailman esineitä, vaan ainoastaan toteaa eksistentiaalisen tosiasian: ihmisen olemisen kohti kuolemaansa. Kyse ei kuitenkaan ole yksiviivaisesta lohduttoman teeman valinnasta, vaan työt puhuvat paljon muustakin.

Toisen kohtaaminen on yksi Adolfo Veran tuotannon keskeisistä teemoista. Tässä näyttelyssä
on mukana Veran vanhempi, vuosina 1993–1995 syntynyt sarja Costa-Rican cabecar-intiaaneista. Työt ovat luonteeltaan klassista dokumentoivaa ja sosiaalista valokuvausta, jossa onnistuminen edellyttää kontaktin ja luottamuksen rakentamista kuvaajan ja kuvattavien välille. Toisen kohtaamisen haasteessa ei kuitenkaan ole kysymys vain vieraan eteen joutumisesta. Kohtaamisen vaikeus voi paljastua myös silloin kun kameran kohteena ovat arkisesti oman perheen jäsenet. Minä -teoksen rinnalla Adolfo Veran kuvat hänen iäkkäistä ja nyt jo kuolleista vanhemmistaan ovat luonnollisesti muistutus paikkamme vaihtumisesta sukupolvien ketjussa.

Näyttelyssä on myös valokuvasarja mitättömän näköisistä rakennusten jäännöksistä.
Auschwitzin keskitysleiriparakkien tiilipiiput lukeutuvat 1900-luvun historian traagisimpiin raunioihin. Näiden kuvien rinnalla Adolfo Veran Minä -teoksen tuhka saa väistämättä uuden merkityksen.

Henkilökohtaisten muotokuvien ja synkkien historiallisten raunioiden rinnalla näyttelyssä on kuvia pilvistä, joita ei voi lähestyä vain luontokuvina, vaan ne ovat myös kulttuurisia kuvia. Näyttelyn orgaaninen kiertokulku päättyy Veran keräämiin sademetsän puiden siemeniin. Yksilön ja heimon huolesta on jo kauan sitten tullut myös globaali huolen aihe. Me hengitämme yhtä ja samaa ilmaa ja siksi sademetsien hakkaamisen vaikutus ulottuu tänne asti – tuho tai tuhon välttäminen koskettaa myös meitä. Mutta ehkä pilvet vielä tuovat uusia sateita, ehkä tuhkasta nousevat puiden taimet.

Jyrki Siukonen

Tutkija, KuT