KOKOELMAT

Lapuan Taidemuseossa on yli 1000 teosta kahdeksassa eri kokoelmassa. Kokoelmien kivijalkana on varatuomari Pauli Laurilan lahjoituskokoelma, jonka huomattavin osa on Prisma-ryhmän perustajajäsenen ja akateemikkona toimineen Sam Vannin (1908 – 1992) myöhäisempää nonfiguratiivista tuotantoa.

Kuvanveistäjä Kari Ovaska (1945 – 1995) liittyy paikkakuntaan monin sitein. Vaikka hän asui ja työskenteli Helsingissä, Oulunkylän ateljeetalossa, hän oleskeli useina kesinä Lapualla ja vaikutti maakunnassa järjestäen näyttelyitä ja opettaen taidekursseilla. Hän oli perustamassa myös Lapuan taiteilijaseuraa vuonna 1971. Kari Ovaska on tunnettu erityisesti alastoman naisfiguurin veistäjänä ja muotokuvaajana. Myöhäisemmässä tuotannossaan ylösnousemusteemat ja enkeliveistokset tulivat vahvojen naisfiguurien rinnalle. Kesällä 1995 Kari Ovaska oli järjestelemässä näyttelyään “Elämäni varrelta” patruunatehtaan vielä tyhjänä olevaan halliin, kun hän paria päivää ennen näyttelyn avajaisia menehtyi. Näyttelyn jälkeen teokset varastoitiin paikkakunnalle ja talletettiin taidemuseon valmistumisen myötä omaksi kokoelmaksi. Ne koostuvat pronssi-, betoni-, ja kipsiveistoksista, reliefeistä, piirustuksista ja maalauksista.

Lapualaislähtöisen kuvataiteilija Antti Ojalan (s.1935) taiteen yhtenä ja kaiketi vahvimpana lähteenä on hänen kotiseutunsa Etelä-Pohjanmaan omalaatuisuus. Elämänmuodon ankaruus ja vakaa hengellisyys kuvastuvat maalausten henkisestä sisällöstä sekä niiden hitaasta rytmistä ja koruttomuudesta. Usein teosten päähenkilönä on vaivaisukko, joita Ojala on kunnioittavasti ja hartaasti syventyen maalannut. Ojalan tuotannossa yhdistyy kaksi linjaa. Hän maalaa ja piirtää havaintoon perustuvaa realistista kuvaa – ihmisiä ja maisemaa. Toinen osa hänen tuotantoaan on vapaammin assosioivaa, arkaaissävyistä ja ekspressiivisempää mielenmaisemaa. Ojala on tallettanut Lapuan Taidemuseoon maalauksia, piirroksia, grafiikkaa ja valokuvia.

Lapuan Taidemuseossa on muutamia lahjoituskokoelmia, joita yksityiset taiteenkeräilijät ja taiteilijoiden perikunnat ovat taidemuseolle lahjoittaneet. Nämä monipuoliset ja arvokkaat taidekokoelmat täydentävät museon omia kokoelmia. Näiden lahjoitusten mukana kokoelmiin tulee myös vanhempaa taidetta.

Museon oman kokoelman teoskartunta painottuu taidemuseon näyttelyistä tehtyihin hankintoihin ja on siten profiloitunut nykytaiteeseen. Hankintojen painopiste on lapualaislähtöisten ja Lapuan ystävyyskaupunkialueilla vaikuttavien taiteilijoiden taiteessa.

ETUSIVULLE TIETOA MUSEOSTA