
Lapuan Taidemuseon katosta riippuu teos, joka on yhtä aikaa hauraan ja jykevän näköinen. Terhi Ekebomin Uniportti on kuin pilvilinna, jota yleisö voi tarkastella myös sisältäpäin. Uniporttia vastapäätä on ripustettu Emilia Erfvingin kokonaisen seinäkkeen kokoinen teos, jonka isot, keltaiset kukat nousevat kohti taivasta huurteisen metsän keskellä. Vähän matkan päässä älykellon näytöltä erottuu Vesa-Matti Juutilaisen luoma leikkisä ja värikäs hahmo.
Näyttelyssä on mukana muitakin isoja ja kolmiulotteisia teoksia sekä pienen pieniä teoksia. On nallea ja kelloa, keramiikkaa, pala-animaation osia ja perinteisempää kuvaa: sanoma- ja aikakauslehdistä tuttuja kuvituksia, joista heijastuu oman aikansa poliittinen ja yhteiskunnallinen kuva sekä mukana on myös lastenkirjasarjoista ja animaatioista tuttuja sympaattisia hahmoja ja tilanteita, kuten Camilla Mickwitzin epäonninen Heikot jäät! -nalle ja Hannun Tainan rakastettava Uppo-Nalle.
Nalle ja kello on sekä tuttu ja turvallinen näyttely että silmiä avaava portti kuvituksen ja kuvittajien polveilevaan ja monipuoliseen maailmaan. Halusimme tuoda Lapualle palan vuosikymmenten takaisia kaikuja: kuvia, jotka palauttavat mieliimme lapsuusmuistoja ja aamukahvihetkiä päivän lehden parissa. Niiden rinnalla esillä on nykypäivän kuvittajien töitä, jotka ilahduttavat raikkaudellaan ja venyttävät käsitystämme perinteisestä kuvituskuvasta sekä siitä, mitä kaikkea kuvituksen maailma voi pitää sisällään.
Nalle ja kello -näyttelyssä kannattaa vierailla ajan kanssa, viipyillen, tuttuja kuvia bongaillen ja tuoreista teoksista nauttien. Kuvituksen tarkoituksena on ollut kautta aikain tukea sanoja ja luoda mielikuvia sekä tuoda lisäarvoa kirjoitetun tekstin rivien väleihin. Kuvituskuva ei kuitenkaan aina tarvitse kaverikseen tekstiä, vaan se toimii myös mielikuvitusta ruokkivana ja ajatusketjuja synnyttävänä itsenäisenä teoksena.
Susanna Oversteyns ja Sakari Hanhimäki
Lapuan Taidemuseo