Tuuletus!  11.2. – 27.5.2023

Lapuan Taidemuseo

TUULETUS! 

taide-tunne-urheilu 

11.2. – 27.5.2023

Kuva: Erno Enkenberg, Vaihto, 2022, öljy kankaalle

Lapuan Taidemuseon Tuuletus!– näyttely lähestyy urheilun maailmaa taiteen keinoin. Näyttelyn taideteokset tuulettavat ajatuksia urheilusta. Tärkeää ei ole kilpailu, voittaminen ja saavutetut palkinnot, vaan keskiössä ovat taiteilijoiden eri tavoin taltioimat urheilusuoritukset, urheilun tapahtumat, tapahtumapaikat sekä urheiluun liittyvät monenlaiset tunteet ja merkitykset. Urheilu voi olla myös taiteen tekemisen väline. 

Näyttelyn teoksissa urheiluun liittyvät erilaiset kokemukset, elämykset ja näkökulmat on tallennettu valokuvina, tilateoksina, maalauksina ja videoina. Tapa lähestyä aihetta on jokaisella taiteilijalla erilainen. Urheilu voi olla taiteilijan henkilökohtainen kiinnostuksen kohde tai se on tarjonnut taiteilijalle viitekehyksen erilaisiin ilmiöihin. Näyttelyssä pohditaan kilpailusta voitetun palkinnon merkitystä ja arvoa. Lisäksi päästään tutustumaan urheilufanin intoon ja ultrajuoksijan kivunsekaiseen hurmioon. Esillä on myös teoksia, joissa ilmaisuvälineenä on käytetty urheilusuoritusta, liikkuvaa kehoa ja fyysisyyden mielikuvaa. Näyttelyssä on myös läsnä urheiluun liittyvät esteettiset kysymykset. Lapuan kaupungin museoiden kuva-arkistosta poimitut Pyhälahden valokuvaamon vanhat voimistelijakuvat puolestaan kertovat 1900-luvun alun urheilukuvien veistoksellisuudesta ja arjen ympäristöstä.

Tuuletus!- näyttelyn taiteilijat ovat Anni Arffman, Erno Enkenberg, Christine Jalio, Eetu Kevarinmäki, Gaku Nakano, Mika Taanila, Matti Tainio, työpari Mikko Auerniitty ja Harri Heinonen sekä taiteilijaryhmä finnfemfel (Albert Braun, Marcus Lerviks ja Oskar Lindström). Lisäksi mukana on Pyhälahden valokuvaamon urheiluaiheisia valokuvia.

Anni Arffman (s.1985) on oululainen kuvataiteilija. Hänen töitään on esitelty laajasti Suomessa ja ulkomailla. Hän on tehnyt julkisen taiteen tilaustöitä Kainuun keskussairaalaan, tulevaan uuteen Oulun yliopistolliseen sairaalaan sekä oululaiseen Heinätorin päiväkotiin. Arffmanin teoksia on Oulun taidemuseon ja Oulun kaupungin kokoelmissa sekä yksityisissä kokoelmissa.

Valokuvataiteilijat Mikko Auerniitty ja Harri Heinonen ovat työskennelleet työryhmänä pitkään. Mikko Auerniitty asuu ja työskentelee Jyväskylässä. Hän on valmistunut taiteen maisteriksi 1998. Auerniitty toimii valokuvauksen opettajana Jyväskylässä. Harri Heinonen asuu ja työskentelee Mikkelissä. Hän työskenteli 2016-21 läänintaiteilijana. Heinonen on suorittanut valokuvaajan tutkinnon 1995 ja väitellyt tohtoriksi jalkapallofaniudesta 2006. Väitöskirja on julkaistu nimellä Jalkapallon lumo. 

Erno Enkenberg (s. 1975) on espoolainen kuvataiteilija. Hän on pitänyt lukuisia yksityisnäyttelyitä Suomessa ja ryhmänäyttelyissä hänen teoksiaan on nähty myös Ruotsissa, Tanskassa ja Isossa-Britanniassa, jossa hän on myös opiskellut. Hänen teoksiaan on lukuisten Suomalaisten museoiden ja säätiöiden kokoelmissa.

finnfemfel on saksalais-suomalainen taiteilijaryhmä, joka muodostui vuonna 1998. Siihen kuuluvat Albert Braun, Marcus Lerviks ja Oskar Lindström. Ideat kehitellään, jalostetaan ja toteutetaan joko yhdessä tai usein myös mukaan kutsuttujen vierailijoiden kanssa. Kaikkien toimintamuotojen innoittajana ja lähtökohtana on arki. Taiteellisen työskentelyn konteksti etsii paikkaansa todellisuuden, fiktion, simulaation ja kerronnan välimaastosta. Huumori ja groteskius ovat työskentelyn oleellisia elementtejä. On siis kolme yksilöllistä lähestymistapaa ja kotipaikkaa, mutta siitä huolimatta lopputulos on aina kollektiivinen, 3 henkilöä – 1 teos!

Christine Jalio (s.1978 Helsinki) on kansainvälisesti menestynyt taiteilija, jonka pääasiallinen media on nykykoru. Hänen työnsä pohjautuvat vahvasti psykologiaan; murrokset, tunnereaktiot alkukantaiset vietit sekä psyykkiset poikkeavuudet herättävät hänen uteliaisuutensa. Jaliolle ihmisen mieli on pohjaton innoituksen lähde. Teosten visuaalisessa ilmeessä painottuvat mm. rappio, runsaus, ja rikkinäisyys. Hänen ilmaisussaan voi usein löytää viitteitä myös barokista ja punk-alakulttuurista.

Eetu Kevarinmäki (s. 1993 Seinäjoella) on kuvataiteilija, joka haahuilee ja keräilee. Hän kulkee yhtä hyvin katuja kuin bittimaailmoja ja kokee löytämisen riemua siellä mikä on arjesta unohdettu. Löytämänsä hän dokumentoi kuin marjastaja, joka etsii elämyksiä, ei syötävää. Työskennellessään Kevarinmäki pyöräyttää taidefilosofian monesti ympäri ja näin syntyy tai on syntymättä teos. Epäonnistunutkin teos voi toimia lähtökohtana seuraavalle teokselle.

Gaku Nakano on japanilaissyntyinen taiteilija. Nakano valitsee teoksiinsa häntä kiinnostavia ilmiöitä ja käsitteitä, joista hän työstää video- ja valokuvateoksia. Nakano työskenteli Lapualla taiteilijaresidenssissä 2019.

Mika Taanila on helsinkiläinen elokuvantekijä ja kuvataiteilija. Hänen teoksiaan on esitetty laajasti kansainvälisillä nykytaiteen foorumeilla, mm. Venetsian bienaalissa (2017) ja Kasselin Documentassa (2012).

Matti Tainio on kuvataiteilija ja tutkija, jota kiinnostavat erilaiset kokemukset ja niiden tarkastelu taiteen ja tieteen keinoin.

Lapualla vuosina 1900–1980 kolmessa sukupolvessa toiminut Pyhälahden valokuvaamo oli merkittävä lapualaisten ja eteläpohjalaisten ihmisten, ympäristön ja tapahtumien ikuistaja. Rippi-, ylioppilas-, hää- ja hautajaiskuvien lisäksi Pyhälahden henkilö- ja ryhmäkuviin on tallentunut 1910-luvulta lähtien paikallisten urheiluseurojen olympiatasollakin menestyneitä urheilijoita.    

Pyhälahden säilyneet kuvakokoelmat ovat Lapuan kaupungin museoiden hallussa ja toimivat Pyhälahden valokuvaamomuseon perustana. Valokuvaamomuseon perusnäyttelyyn voi tutustua kulttuurikeskus Vanhassa Paukussa.



ETUSIVULLE NÄYTTELYT ESILLÄ NYT