TULEVAT NÄYTTELYT

YHTEINEN RUOKAMME
23.9.2023–20.1.2024

Lapuan Taidemuseon Yhteinen ruokamme -näyttely esittelee ruokaan ja sen tuotantoon liittyviä muistoja, tunteita, ajatuksia, käsitteitä ja ilmiöitä yhteisötaiteellisin keinoin. 

Esillä on installaatioita, videoita, valokuvia, maalauksia ja sekatekniikalla toteutettuja teoksia, jotka pohjautuvat yhteisöllisiin työpajoihin. Työpajat olivat osa Etelä-Pohjanmaalla elokuussa 2022 järjestettyä ISEAS-symposiumia (International Socially Engaged Art Symposium).

Näyttelyn taiteilijat ja tutkijat ovat Fabio Cito, Raisa Foster, Anu Hopia, Katja Juhola, Teemu Mäki, Hugo Peña Lagos, Linus Westerlund ja Clarice Zdanski. 

Näyttelyn on kuratoinut ISEAS:in perustaja, kuvataiteilija ja väitöskirjatutkija Katja Juhola.

Yhteisöt ja työpajat

ISEAS Ruoka 2022 -symposiumin yhteisötaidetyöpajoihin osallistui neljä eri yhteisöä: Tiistenjoen alakoulu, Seinäjoen lukion kuvataideopiskelijoita, eteläpohjalaisia viljelijöitä ja lapualainen kirjallisuuspiiri.

Tiistenjoen alakoulun ryhmässä kuviteltiin erilaisia ruokalajeja ja ideoitiin tulevaisuuden ruoka-annoksia. Yhdessä koulun oppilaiden ja henkilökunnan kanssa toimivat elintarviketieteiden tohtori, tutkimusprofessori Anu Hopia; hyvinvointitaiteilija, taideterapeutti ja laulaja-lauluntekijä Sonja Jokiranta; yhdysvaltalainen taideopettaja Joan Marie Kelly ja intialainen taideopiskelija Arun Yadav.

Seinäjoen lukion ryhmässä tutkittiin ruokaan liittyviä asenteita ja ruokaoikeudenmukaisuutta. Koulun kuvataideopiskelijoiden kanssa työskentelivät filosofian tohtori, dosentti, taiteilija ja tutkija Raisa Foster; filosofian tohtori, tutkija Teea Kortetmäki; chileläinen tanssija-koreografi Hugo Peña Lagos ja Yhdysvalloista Italiaan kotiutunut taidehistorian tohtori, kuvataiteilija, taideopettaja Clarice Zdanski.

Eteläpohjalaisten viljelijöiden ryhmä tarkasteli ruoantuotantoa erityisesti viljelijöiden ja tilallisten näkökulmasta. Paikallisten viljelijöiden kanssa keskustelivat ja toimivat Raisa Foster; Anu Hopia; taiteilija, tutkija Katja Juhola; Teea Kortetmäki; iranilainen taiteilija Mahmoud Saleh Mohammadi; kuvataiteen tohtori, kirjailija, ohjaaja, taiteilija ja tutkija Teemu Mäki ja teologian tohtori, dosentti Panu Pihkala.

Lapualaisen kirjallisuuspiirin jäsenten aiheena olivat erityisesti ruokaan liittyvät muistot ja elämänkokemukset. Kirjallisuuspiirin kanssa työskentelivät Katja Juhola, Mahmoud Saleh Mohammadi, Teemu Mäki ja Panu Pihkala.

Ryhmien toimintaa dokumentoivat italialainen Fabio Cito ja suomalainen Linus Westerlund.

Lisätietoa ISEAS Ruoka-symposiumista: iseasfinland.com

Yksityiskohta Katja Juholan teoksesta Lapuan kirjallisuuspiirin rouvat, 2023. Kuva Jukka JuholaETUSIVULLE NÄYTTELYT ESILLÄ NYT MENNEET