TAIDEKASVATUS

Lapuan Taidemuseon museopedagogisella toiminnalla tuetaan erityisesti koulujen taidekasvatusta. Museopedagogian avulla taidemuseosta on tehty virikkeellinen ja viihtyisä oppimisympäristö. Mutta vaikka toiminnan painopisteenä ovat lapset ja nuoret, on museo-opetusta tarjolla kaikenikäisille ja – kokoisille ryhmille. Opastetulla kierroksella syvennetään kävijöiden näyttelykokemusta. Pedagoginen ohjelma tarjoaa kävijöille erilaisia lähestymistapoja museon näyttelyihin ja kuvataiteen ajankohtaisiin ilmiöihin.

Koululaisten museovierailussa yhdistetään sekä tiedollinen että toiminnallinen puoli, jolloin siitä saadaan mielekäs ja kiinnostava kaikenikäisille. Näyttelyyn liittyviin tehtäviin tarvittavat materiaalit saa museosta. Vierailun jälkeen koulussa voi jatkaa museossa käsiteltyjen aiheiden työstämistä museosta saatujen tehtäväideoiden avulla. Tavoitteena on, että museokäynti sopii opetussuunnitelmien sisältöihin ja muodostaa täysipainoisen oppimiskokonaisuuden.

MUSEOKÄYNNIN SUUNNITTELU

Museolehtori auttaa opettajia tekemään museovierailusta mahdollisimman onnistuneen. Parhaiten museokäynti tukee opetusta ja siitä on eniten hyötyä, kun se suunnitellaan huolellisesti etukäteen. Hyvä tapa valmistella oppilaiden vierailua on opettajan oma ennakkokäynti museossa. Oman käynnin jälkeen on helpompi räätälöidä oppilasryhmän vierailu ja esittää museolle toivomuksia esimerkiksi opastuksen sisällöstä.

Taidemuseosta saa näyttelyyn liittyvää lisämateriaalia, tausta-aineistoa ja näyttelykohtaisia tehtäväehdotuksia museokäynnin jälkeiseen toimintaan. Museokäynnistä kannattaa keskustella luokassa jo etukäteen ja tehdä vierailusta luonteva osa koulun opetusta.

Lapualaiset peruskoulut ja lukio vierailevat taidemuseossa koulupäivien aikana maksutta opastetulla näyttelykierroksella. Ryhmän koko max. 30 oppilasta. Jos pienten oppilaiden ryhmä on suuri, suosittelemme esimerkiksi kouluavustajan mukaan tuloa.

Tapaamisiin taiteen parissa!

Lisätietoja & varaukset

Museolehtori Kirsi-Maria Tuomisto
Puh. 044 438 4477
kirsi-maria.tuomisto@lapua.fi

OHJEET MUSEOKÄYNTIÄ VARTEN

  • Opettajan tulee aina seurata oppilasryhmän mukana ja huolehtia valvonnasta.
  • Reput, päällysvaatteet ja kengät jätetään naulakkoon museokäynnin ajaksi.
  • Teoksiin ei saa koskea, ei myöskään niiden kehyksiin tai jalustoihin. Koskettaminen vahingoittaa teoksen pintaa tai jättää jäljen suojana olevaan lasiin.
  • Museossa tulee liikkua rauhallisesti ja huomioida kohteliaasti muut kävijät. Monelle museovieraalle taiteeseen tutustuminen on hiljentymisen ja rauhoittumisen hetki.
  • Kun museon näyttelytiloissa tehdään kirjallisia tehtäviä tai piirretään, käytetään aina kirjoitusalustoja. Seiniä tai jalustoja vasten ei saa kirjoittaa tai piirtää.
  • Museossa saa keskustella, katsella, kuunnella, kysyä, ihastella, pohdiskella ja ihmetellä.
  • Mikäli haluat yllättää museolehtorin iloisesti, voit kiinnittää oppilaillesi nimet rinnukseen vaikka maalarinteipillä. Silloin keskustelu etenee sujuvasti.
ETUSIVULLE