SAMAAN AIKAAN TOISAALLA, 18.6. – 22.10.2022

Susanne Gottberg & Markus Kåhre

Kuva: Susanne Gottberg

Samaan aikaan toisaalla on taidemaalari Susanne Gottbergin ja kuvanveistäjä Markus Kåhren yhteistyössä toteuttama maalausinstallaatio, joka koostuu kymmenestä molemmin puolin maalatusta kookkaasta teoksesta. Samaan aikaan toisaalla on näyttelytilaan rakennettu läpikuljettava teoskokonaisuus, johon tutustuessaan yleisö saa vapaasti kierrellä maalausten keskellä ja katsoa niitä haluamassaan järjestyksessä. 

Installaatiossa katsojan ympäröivät samanaikaisesti tapahtuvat arjen ohikiitävät hetket. Samanaikaisesti toisaalla tapahtuvat kohtaukset ovat välähdyksiä eri paikoista: kaupunkinäkymästä porraskäytävään, puistosta elokuvateatteriin, metrosta hotellihuoneeseen. Toisaalla hiljaisuus vaihtuu musiikiksi, keinuminen tanssiksi ja yksinäisyys ihmisjoukoksi.

Teoksissa on hienovaraisesti kuvattuja kokonaisuuksia, jotka leikittelevät tilallisuudella ja ruokkivat katsojan uteliaisuutta; teokset vihjaavat johonkin sanattomaan ja siihen mitä emme näe. Teokset ovat avoimia erilaisille tulkinnoille ja kertomuksille, joita jokainen katsoja voi näistä kiehtovista kuvista mielessään luoda.

Samaan aikaan toisaalla -maalausinstallaatio on Gottbergin ja Kåhren kolmas taiteellinen yhteistyö ja se on ollut esillä Helsingin taidehallissa kesällä 2019.   Hanasaaren ruotsalais-suomalaiseen kulttuurikeskukseen valmistui vuonna 2017 heidän toinen yhteisteos Käytävä!. Ensimmäinen Gottbergin ja Kåhren yhteistyö, Project-taideteos, nähtiin Amos Andersonin taidemuseossa vuonna 2009.

Susanne Gottberg (s.1964 Tammisaaressa)

Susanne Gottbergin maalausten kuvasto koostuu hiljaisista, jännittyneistä hetkistä ja tilanteista, joissa jokin on juuri mennyt tai tapahtuu pian. Gottberg on viime vuosina siirtynyt luonnon ja maisemien kuvaamisesta sisustukseen, erilaisten huonekaluelementtien tutkimiseen, kankaiden ja kuvioiden yksityiskohtien tutkimiseen. Gottberg haastaa katsojan kokemaan tyhjyyden ja siihen liittyvät odotukset.

Taiteilija Susanne Gottberg valmistui Kuvataideakatemiasta vuonna 1989 ja piti debyyttinäyttelynsä Helsingissä samana vuonna. Hän sai Suomen Taideyhdistyksen nuoren taiteilijan Dukaattipalkinnon vuonna 1991 ja valittiin Vuoden nuoreksi taiteilijaksi vuonna 1994. Gottbergin teoksia löytyy useista suomalaisista julkisista ja yksityisistä kokoelmista. Hänen teoksiaan on ollut useissa näyttelyissä niin kotimaassa kuin ulkomaillakin.

Markus Kåhre (s.1969)

Markus Kåherelle taide on keino päästä pohtimaan kiinnostavia asioita. Kåhre ei keskity tiettyyn tyyliin tai materiaaliin, vaan kaikki rakentuu ideoiden ympärille. Kåhrelle on myös ominaista kokea asiat tilan ja muodon kautta: idea ja tila pitää saada soimaan keskenään. Kåhre käsittelee aiheita, jotka kiinnostavat häntä itseään, ja hän toivoo että silloin joku muukin voi olla niistä kiinnostunut. Teos herää eloon ja saa merkityksensä kokemuksesta, jonka se herättää katsojassa.

Markus Kåhre on monipuolinen kuvanveistäjä, jonka juuret ovat Ahvenanmaalla ja Helsingissä. Kåhre on valmistunut Kuvataideakatemiasta kuvanveistolinjalta vuonna 2001. Kåhre on palkittu työstään muun muassa Ars Fennica -palkinnolla vuonna 2007. Hänen teoksiaan on ollut laajasti esillä näyttelyissä niin kotimaassa kuin ulkomaillakin, ja niitä löytyy merkittävistä taidekokoelmista. Markus Kåhre on Mäntän kuvataideviikkojen vuoden 2022 kuraattori.