Sillanrakentajat 28.9.2021 – 22.1.2022

Lapuan taiteilijaseuran 50-vuotisjuhlanäyttely

28.9.2021 – 22.1.2022

SILLANRAKENTAJAT on monipuolinen juhlanäyttely, joka esittelee elinvoimaisen taiteilijaseuran. Vuonna 1971 perustettu Lapuan taiteilijaseura on historiansa aikana nähnyt paljon: se on todistanut monia nousujohteisia taiteellisia uria; näkynyt paikalliselle, kansalliselle ja jopa kansainväliselle näyttely-yleisölle ja ollut paikkakuntamme taiteentekijöiden turvasatama – yhteisö, joka on lämmöllä ottanut siipiensä suojaan paikallisia taiteen tekijöitä.

SILLANRAKENTAJAT -näyttelyssä kohtaa 40 omaäänistä taiteentekijää, joita yhdistää ainakin yksi tekijä: Lapua. Mukana on tekijöitä läheltä ja kaukaa ja edustettuina ovat mitä moninaisimmat tekniikat ja tekijöilleen tärkeät teemat. Esillä on maalauksia, piirroksia, valokuvia, veistoksia, videoteoksia, soivia laulukuvia, korutaidetta sekä installaatioita. Näyttelyssä on moniaistillisuutta, leikillisyyttä ja ajattelua avartavia näkökulmia.

Lapuan Taidemuseon ja Lapuan taiteilijaseuran vuoropuhelun yhteen saattama näyttely on värikäs ja rohkea. SILLANRAKENTAJAT-näyttely kuvastaa sekä seuran historiaa että nykyisyyttä ja kurkkaa myös seuran tulevaisuuteen. Läsnä ovat niin tuoreet kuin kokeneemmatkin tekijät; nuoret ja varttuneet, myös edesmenneet taiteilijat. Näyttelyssä linkittyy yhteen sukupolvien ketju.

Näyttelyssä on esillä teoksia seuraavilta taiteilijoilta: Laura Annala, Art Team Oodidoo (Jaana Kortelainen, Minna Rajala ja Hilkka-Liisa Vuori), Panu Hemminki, Antti Hintsa, Maija Hopeavuori, Christine Jalio, Kirsti Kangasniemi, Hannaelina Keltto-Koski, Eija Kempus, Mervi Kujala, Heli Kurunsaari, Hanna Laaksoharju, Antti Lassila, Rauno Lepistö, Annamari Manninen, Henna Mantere, Mega Maunula, Teemu Mäki, Antti Ojala, Jenny Ojutkangas, Ritva Oksanen, Kari Ovaska, Hanna Peltotupa, Jyrki Portin, Benjam Pöntinen, Kaisu Sadler, Johanna Sippola, Timo Suvanto, Taina Syrén, Teija Takala, Eeva Takala-Lähteenmaa, Unna Takalo, Tommi Toija, Sirpa Ulvila, Birgit Vainionpää, Kerttu Vihko-Voipio, Ville Vuorenmaa ja Mauno Vähämäki.

Näyttelyn avajaiset pidettiin 1.10 ja yksi näyttelyn avaajista oli taiteilijaseuran puheenjohtaja Christine Jalio.

 Tässä me olemme, takanamme 50 vuotta ja vähintään yhtä monta edessä.

On suuri ilo juhlia teidän kanssa Lapuan Taidemuseossa  50 vuotta täyttävää taiteilijaseuraamme. Kunnioittaa jo edesmenneitä jäseniä; taitelijaseuran perustajia; teitä sukupolvien kirjoa edustavia taiteilijoita; teitä, joille näyttelyihin osallistuminen on arkipäivää ja teitä, joille tämän kaltainen tilaisuus on vielä jännittävä ja suhteellisen uusi. On ilo juhlia teitä, tai siis meitä, sillanrakentajia, jotka sisukkaasti rakennamme siltaa sekä sukupolvien, että taiteen ja yleisön sekä kulttuurialan toimijoiden välille.

Tärkein tehtäväni tänään on kiittää Lapuan taiteilijaseuran eteen ahkerasti ja pyyteettömästi työtä tehneitä aikaisempien sukupolvien edustajia, joiden uurastus on osaltaan tuonut meidät tähän.

Seurassa toimiminen ja projektien toteuttaminen oman yhteisön hyvinvoinnin edistämiseksi on hyvin samanlaista kuin taiteen luominen. Ensin uusi teos innostaa, sitten tulee suvantovaihe, sen jälkeen suunnitellaan ja väitellään, sitten ahdistutaan, purraan hammasta, tehdään yötä päivää työtä kiukkuisena deadlinen painaessa päälle ja ihan lopuksi katsotaan tulosta kriittisin silmin, ehkä jopa inhoten, mutta niin onnellisena ja helpottuneena. Hengähdystauon jälkeen kaikki unohtuu ja taas ollaan valmiita uuteen kierrokseen.

Se mikä kuitenkin on kaikkein tärkeintä, joka saa meidät aina nousemaan uudelleen kehään, on into ja innostuminen. Se sama aito ja puhdas innostus joka vei meitä lapsena, vie meitä taiteilijoita edelleen ja aina vaan. Se sama innostus saa meidät tarttumaan uusiin haasteisiin ja työskentelemään välillä uupumukseen asti, se saa meidät rakentamaan näitä siltoja.

Innostus on myös vienyt seuran perustajia ja heitä/ teitä joiden saappaisiin vasta muutama kuukausi sitten itse astuin, kun minut valittiin Lapuan taitelijaseuran puheenjohtajaksi. Ilman sitä innostusta emme olisi nyt tässä.

On ilon kunnia ilmoittaa, että taitelijaseuran hallitus on päättänyt nimetä riveistämme ansiokkasti seuran eteen työtä tehneet Mauno Vähämäen, Johanna Sippolan ja postuumisti Rauno Lepistön kunniajäseniksi, kiitos teille.

Kiitos kaikille ja kiitos erityisesti Taidemuseolle sekä Lapuan kultturipalveluille, että saamme olla täällä tänään ja että otitte meidät ja näyttelymme vastaan juhlavuotenamme. Kiitos.


Christine Jalio

Lapuan taiteilijaseuran puheenjohtaja