Tuuletus!

taide – tunne – urheilu

11.2. – 27.5.2023

Lapuan Taidemuseon Tuuletus!– näyttely lähestyy urheilun maailmaa taiteen keinoin. Näyttelyn taideteokset tuulettavat ajatuksia urheilusta. Tärkeää ei ole kilpailu, voittaminen ja saavutetut palkinnot, vaan keskiössä ovat taiteilijoiden eri tavoin taltioimat urheilusuoritukset, urheilun tapahtumat, tapahtumapaikat sekä urheiluun liittyvät monenlaiset tunteet ja merkitykset. Urheilu voi olla myös taiteen tekemisen väline.

Näyttelyn teoksissa urheiluun liittyvät erilaiset kokemukset, elämykset ja näkökulmat on tallennettu valokuvina, tilateoksina, maalauksina ja videoina. Tapa lähestyä aihetta on jokaisella taiteilijalla erilainen. Urheilu voi olla taiteilijan henkilökohtainen kiinnostuksen kohde tai se on tarjonnut taiteilijalle viitekehyksen erilaisiin ilmiöihin. Näyttelyssä pohditaan kilpailusta voitetun palkinnon merkitystä ja arvoa. Lisäksi päästään tutustumaan urheilufanin intoon ja ultrajuoksijan kivunsekaiseen hurmioon. Esillä on teoksia, joissa ilmaisuvälineenä on käytetty urheilusuoritusta, liikkuvaa kehoa ja fyysisyyden mielikuvaa. Näyttelyssä on myös läsnä urheiluun liittyvät esteettiset kysymykset. Lapuan kaupungin museoiden kuva-arkistosta poimitut Pyhälahden valokuvaamon vanhat voimistelijakuvat puolestaan kertovat 1900-luvun alun urheilukuvien veistoksellisuudesta ja arjen ympäristöstä.

Tuuletus!– näyttelyn taiteilijat ovat Anni Arffman, Erno Enkenberg, Christine Jalio, Eetu Kevarinmäki, Gaku Nakano, Mika Taanila, Matti Tainio, työpari Mikko Auerniitty ja Harri Heinonen sekä taiteilijaryhmä finnfemfel (Albert Braun, Marcus Lerviks ja Oskar Lindström).

Lisäksi mukana on Pyhälahden valokuvaamon urheiluaiheisia valokuvia.